keramische tegels onderhoudsproducten tuin terras reiniging reinigers verwijderaar aanslag impregneer bestrating steenreiniger

Terras schoonmaken

Hoe kan ik mijn terras het beste schoonmaken?

Het beste maakt u uw terras schoon met water, dit volstaat echter niet altijd. Verkeerd gebruik van (synthetische) reinigingsmiddelen kan uw terras echter veel schade toe brengen. Via deze pagina informeren we u graag.

  • Op deze pagina geven we meer advies over het schoonmaken van uw terras.
  • Hier vindt u geschikte producten voor het reinigen van uw terras

Natuurlijk staan we op onze vestigingen voor u klaar met advies op maat.

Is groenaanslag te voorkomen op mijn terras? Ik heb de duurste tegels gekocht die er zijn!

Helaas, alles wat buiten staat wordt groen, ongeacht het materiaal. Kijk ook maar naar uw vuilcontainer, hout- of glaswerk. De omstandigheden die algen veroorzaken zijn vocht en kou. U weet waarschijnlijk ook dat de vuilcontainer sneller schoon te maken is dan een andere grovere oppervlaktestructuur. Zo is het ook met uw terras. Het type oppervlak bepaalt hoe makkelijk u het terras schoon gemaakt krijgt.

Een terras dat altijd nat en vochtig is zal last hebben van veel groenaanslag. Een terras waar veel zonlicht op de bestrating valt kan sneller drogen en de aanslag snel verdwijnen. De keuze die u maakt bij de aanleg van uw terras begint met deze vraag. Ligt mijn terras in de zon of altijd in de schaduw? Terrastegels hebben verschillende typen toplagen en daar zit een gradatie in van onderhoudsgemak. De ene tegel is makkelijker schoon te maken dan de andere tegel. Neem contact op met één van onze vestigingen voor het juiste advies. 

Kleine tuin kunstgras keramiek terrastegels grind split tuinmeubels ontwerp lounge

Terras schoonmaken met groene zeep?

Bij normale groenaanslag raden wij aan te reinigen met schoon en heet water. Verder niets. Synthetische reinigingsmiddelen kunnen uw bestrating schade toe brengen en raden wij derhalve af. Ook het gebruik van groene zeep raden wij in principe af. Dit heeft te maken met het feit dat de basis van deze zeep bestaat uit olie en vetten. Dit kan juist vervelende vlekken achterlaten in uw betonbestrating (als u teveel gebruikt). Alg sterft af bij hogere temperatuur. Heeft u hele erge alg aanslag? Probeer dan de watertemperatuur boven de 65 graden te krijgen. Dat is het beste natuurlijke schoonmaakmiddel dat er is.

Schoonmaakmiddel tegen alg en mos

Goede reinigingsmiddelen vindt u bij één van onze vestigingen, ga liever niet experimenteren met huismiddelen. Kies ook voor een biologisch middel om geen schade toe te brengen aan de planten in uw tuin én ons milieu. De meeste biologische middelen moeten opgebracht worden bij een droge ondergrond en bevatten natuurlijke enzymen/stoffen die het werk doen (droog weer is wel een vereiste). Na korte tijd is de groenaanslag grotendeels verdwenen en doet u met schoon water de rest. Productinformatie over de reinigingsmiddelen vindt u bij onze productvoorwaarden. Wij adviseren u graag over de juiste middelen. 

keramische tegels onderhoudsproducten tuin terras reiniging reinigers verwijderaar aanslag impregneer bestrating steenreiniger tuinonderhoud tuinmontage onderhoud montage schuttingen overkappingen schroeven bostik
Tuin & Terras Groene Aanslag Reiniger
keramische tegels onderhoudsproducten tuin terras reiniging reinigers verwijderaar aanslag impregneer bestrating steenreiniger tuinonderhoud tuinmontage onderhoud montage schuttingen overkappingen schroeven bostik
Tuin & Terras Impregneer Bestrating
keramische tegels onderhoudsproducten tuin terras reiniging reinigers verwijderaar aanslag impregneer bestrating steenreiniger tuinonderhoud tuinmontage onderhoud montage schuttingen overkappingen schroeven bostik
Tuin & Terras Tegel- en Steenreiniger

Terras schoonmaken met een hogedrukreiniger

Wij raden het gebruik van standaard hogedrukreinigers op onze betonproducten af. Dit omdat de sterke waterstraal van een standaard hogedrukreiniger de cementdeeltjes tussen de kleurmineralen kan wegspuiten. Cement werkt in principe als lijm, de kleurmineralen kunnen loslaten. Bovendien maakt u de toplaag poreus, wat betekent dat alg nog meer ruimte krijgt om zichzelf te nestelen en wordt het probleem steeds erger en in een sneller tempo.

Wilt u toch schoonmaken met een hogedrukreiniger let dan op de specificaties: de nominale druk mag niet hoger zijn dan 140 bar en de minimale afstand tussen de uitgang van de lans en de tegel moet 20 centimeter zijn! Tegels kunnen veiliger gereinigd worden met een powerscrubber.

Keramische tuintegels en GeoCeramica® kunnen wel gereinigd worden met hoge druk. Deze toplagen zijn veel harder. Maar pas altijd op met de voegen.

Schoonmaken met Azijn, Soda, Biotex

Schoonmaakazijn

Het is waar dat onkruid niet van schoonmaakazijn houdt en ook alg vindt dit niet echt prettig. Het lijkt dus een ideaal huismiddeltje om snel het terras schoon te maken. Azijn is echter net zo agressief als een chemisch middel en in grote hoeveelheden ook niet goed voor de rest van de tuin (dat geldt voor normale schoonmaakazijn als natuurazijn).

Soda

Soda is een chemisch schoonmaakmiddel. Chemische middelen en de natuur gaan niet samen. Daarbij is soda niet heel effectief op groenaanslag. Wat ons betreft, niet doen.

Biotex

Biotex wordt veel genoemd als huismiddeltje. Het voordeel van Biotex is dat het het milieu minder zou belasten (hierover ontbreken ons de gegevens). Maar het effect is een stuk minder en het moet voor een goed resultaat een hele dag inwerken (verdund aanbrengen). Overigens hebben wij Biotex nooit getest en het is onbekend of dit bij veelvuldig gebruik schade kan toebrengen aan de toplaag van een betontegel.

keramische tegels onderhoudsproducten tuin terras reiniging reinigers verwijderaar aanslag impregneer bestrating steenreiniger
keramische tegels onderhoudsproducten tuin terras reiniging reinigers verwijderaar aanslag impregneer bestrating steenreiniger

Stoomreiniger, ideaal voor het schoonmaken van uw terras

Algen en mossen

Veel mensen ergeren zich aan algen of mossen die zich met name in de wintermaanden op vochtige plaatsen op de tegels nestelen. Toch zijn deze over het algemeen vrij eenvoudig te verwijderen. Met milieuvriendelijke reinigingsmiddelen is dit klusje snel geklaard. Wij geven u graag advies over de juiste middelen.

Een alternatief voor reinigingsmiddelen is stoom. Hierdoor sterven algen en mossen af. U veegt later de resten makkelijk op.

Korstmossen

Een hardnekkiger verontreiniging zijn korstmossen. Deze bestaan uit verbindingen van algen en schimmels. Ze komen in verschillende vormen en kleuren voor. Soms zien ze er korstvormig uit, maar in andere gevallen zijn ze blad-, struik- of bekervormig. De beste bestrijdingswijze is zorgen dat de temperatuur van de korstmos dankzij stoom oploopt tot 70 graden Celsius. Doe dit bij droog weer en een buitentemperatuur van minstens 15 graden. De wortels sterven dan af.

Witte vlekken op uw terras

Kalkuitbloei

Kalkuitbloei is een ander fenomeen dat voorkomt op cementgebonden materialen (beton). Onder bepaalde klimatologische omstandigheden treedt witte uitslag op. Cement vormt namelijk een chemische reactie met water, waardoor vrije kalk wordt gevormd die zich op de oppervlakte afzet. Dit heeft overigens zeker geen negatieve gevolgen voor de kwaliteit van de tegels of stenen. Na verloop van tijd verdwijnt de witte uitslag bovendien weer. Ondanks alle kwaliteitscontrole kan dit fenomeen niet voorkomen worden. Zorg voor een goede doorluchting van de tegels indien u bloembakken etc. erop plaatst om aftekeningen te vermijden.

Kalk(vlekken) in sierbestrating

Kalk (of wel kalkvlekken) in sierbestrating is niet per definitie een klacht. Betonbestrating wordt gemaakt van cement, zand, grind en water. Onder bepaalde klimatologische omstandigheden kan er kalkuitbloei optreden aan de oppervlakte van betonproducten. Dit fenomeen is eigen aan cementgebonden materialen en bijna niet te voorkomen. Het cement kan een chemische reactie aangaan met water wat zich in de tegel of in de ondergrond van de bestrating kan bevinden, waardoor vrije kalk wordt gevormd die zich aan de oppervlakte afzet. De kwaliteit van het product wordt hierdoor in geen enkel opzicht beïnvloedt en onder invloed van diezelfde klimatologische omstandigheden en door het dagelijks gebruik van de bestrating zal deze kalkuitslag na verloop van tijd sterk verminderen en uiteindelijk geheel verdwijnen.

Uiteraard is het ook mogelijk dit proces te versnellen. Dit kan met huishoudmiddelen als koolzuurhoudend bronwater en schoonmaakazijn (zure middelen altijd matig gebruiken om beschadiging te voorkomen!) of door gebruik te maken van een kalkverwijderaar welke u bij ons kunt krijgen.

Bruine vlekken van bladeren op uw terras

In eerste instantie ziet blad er op uw tegels heel onschuldig uit. Helaas kunnen die verdwaalde blaadjes of zelfs die zorgvuldig aangeharkte hoopjes met blad u wel veel ergernis bezorgen. Nadat ze een tijdje op uw bestrating hebben gelegen kunnen ze grillige, bruine plekken achterlaten. Vervelend genoeg laten deze vlekken zich lastig wegpoetsen.

Verwijder blad altijd zo snel mogelijk!

Regelmatig onderhoud is de sleutel naar een mooi terras. Door de bladeren regelmatig van uw terras te vegen voorkomt u dat de zuren uit de bladeren in uw tegels kunnen trekken.

Schoonmaken

Bestaande vlekken zullen door verschillende weersinvloeden langzaam verdwijnen. Zon heeft veelal een positief effect op de vlekken. U kunt dit proces bespoedigen door gebruik te maken van milde schoonmaakspulletjes uit het assortiment van Bionyx en Lithofin.

Bovenstaande tips worden u mede aangeboden door onze leverancier MBI.

Tuin & Terras, 19 februari 2021

Nuth Beekdaelen tuin terras tegels sfeer terrastrends tuintrends trends schuttingen