Betonmaterialen
- U bevindt zich hier:
- Home
- Betonmaterialen
Producteigenschappen
Productinformatie
Verwerking en Onderhoud
Verwerking en Onderhoud bestrating en terrassen
Verwerking en Onderhoud tuinhout, schuttingen en tuinhekken
Verwerkingsadvies
De meeste geproduceerde bestratingsmaterialen, bestaan uit een samenstelling van verschillende natuurlijke grondstoffen zoals zand, granulaten, cement, water, eventueel klei en toegevoegde kleurstoffen. Door de natuurlijke eigenschappen van deze grondstoffen en eventuele verschillende productieseries, kunnen er in het eindproduct lichte kleur- en/of structuurverschillen optreden. Deze kleur- of structuurverschillen horen bij het natuurlijke karakter van de stenen en zijn onvermijdelijk in het productieproces. Het is daarom van belang om de stenen of tegels van meerdere pakketten door elkaar te verwerken, en altijd bij elk pakket de materialen diagonaal of van boven naar beneden af te rapen. Gebruik de materialen uit één levering/partij om onderlinge verschillen te vermijden. Bij nagenoeg alle voorkomende bestrating producten zijn maatverschillen onvermijdelijk. Je dient hier uiteraard rekening mee te houden tijdens de verwerking hiervan, maatafwijkingen en/of beschadigingen dienen beoordeeld te worden vanaf ooghoogte. Controleer de producten bij aankomst op eventuele onvolkomenheden in o.a. kleur, structuur en productiedatum, bij twijfel direct contact met ons opnemen.
Fundering en verwerking
Zorg voor een stabiele ondergrond, een instabiele ondergrond kan leiden tot verzakking en beschadiging aan je bestrating. De ondergrond bij een oprit bestaat uit een onderlaag van gebroken puin (circa 15 cm) met hierboven een laag schoon ophoogzand (circa 10 cm). Wanneer je een terras of looppad aanlegt adviseren wij een zandbed van 10-15 cm ophoogzand. Wanneer je de kans op kalkuitbloei wilt verminderen adviseren wij in de bovenste laag van het zandbed, circa 3-5 cm, fijn split of grof metselzand te gebruiken dit zorgt voor een goede afwatering. Plaats de opsluitbanden circa 1-2 cm lager dan de bestrating, werk haaks en blijf dit controleren. Vlak het zandbed af en zorg voor een afschot van 1 cm per meter straatwerk, van het huis af.
Toepassing
Producten zonder facet en afstandshouder en alle bestrating dunner dan 6 cm zijn niet toepasbaar op opritten of mogen niet op enige andere wijze toegepast worden. Dunnere producten zijn uitsluitend te gebruiken voor voetverkeer zoals paden en terrassen. Producenten zonder facet altijd zorgvuldig behandelen en verwerken met een minimale voeg (circa 2 mm), dit voorkomt dat de randen van de bestrating beschadigen.
Afwerking van de bestrating
Voor het op maat maken van stenen of tegels kun je gebruik maken van een stenenknipper of een steenzaagmachine met diamantschijf. Zaag of slijp de materialen nooit op je (nieuwe) bestrating, na het zagen het materiaal goed naspoelen met schoon water om vlekvorming te voorkomen.
Laat geen grond, (vervuilt) zand, cement, bladeren of ander vuil op je terras slingeren. Verwijder dit alles onmiddellijk om inwerking en vlekvorming op je bestrating te vermijden.
Niet alle bestrating artikelen mogen worden afgetrild (max. formaat 20 x 30 cm), veeg voor het aftrillen de bestrating schoon en gebruik gelieve een trilplaat met een rubberen ondermat. Kijk altijd op de verwerkingsadviezen op de pallet of informeer bij twijfel hierover bij één van onze vestigingen.
Het invoegen van je bestrating verschilt per materiaal, meestal gebeurt dit met schoon zand, laat dit maximaal één week liggen.
Onderhoudsadvies
Groene aanslag
Velen soorten bestrating hebben er last van en veel mensen ergeren zich hieraan, in met name de wintermaanden nestelen op vochtige plaatsen algen en mossen zich op de bestrating. Toch zijn deze over het algemeen vrij eenvoudig te verwijderen. Met milieuvriendelijke reinigingsmiddelen is dit klusje snel geklaard, let er wel op dat deze ook voedingsmiddelen kunnen bevatten, die ervoor zorgen dat alg en mos weer snel terugkeren. Wij hebben goede reinigingsmiddelen voor je tuin in ons assortiment, informeer hierover bij onze medewerkers.
Witte (kalk)uitbloei
Verschijnen er witachtige vlekken op je bestrating? Geen nood, het gaat hier om kalkuitbloei. Witte uitslag bij betonproducten wordt veroorzaakt door de chemische reactie van cement en water, hierdoor word vrije kalk gevormd, welke zich op het oppervlak afzet. Het is een fenomeen wat niet te voorspellen en helaas niet te voorkomen is. Door het gebruik en contact met lucht zal de witte uitslag, gemiddeld na maximaal een jaar, vanzelf verdwijnen. Witte uitslag doet zeker geen afbraak aan de kwaliteit van het product en is geen reden tot reclamatie.
Hogedrukreiniger
Wij raden het gebruik van hogedrukreinigers op alle (beton)producten af! Sterke waterstralen spuiten de cementdeeltjes tussen de kleurmineralen in de toplaag van je bestrating langzaam weg, omdat deze in feite als lijm werken kunnen er korrels los raken. Resultaat is dat het oppervlak ruwer word, dit versnelt in de toekomst de vervuiling en aanslag van je bestrating.
Enkele algemene adviezen
- Reinig je bestrating alleen met schoon water, eventueel met een zachte zeep (bijvoorbeeld groene zeep).
- Synthetische reinigingsmiddelen kunnen je bestrating beschadigen.
- Beperk het gebruik van dooizouten, deze zijn schadelijk voor alle tuinproducten.
- Verwijder regelmatig bladeren en ander organisch afval, sommige soorten bevatten zuren die in de bestrating trekken, door regelmatig onderhoud en weersinvloeden zullen deze vlekken geleidelijk weer verdwijnen.
Al onze verwerkingsadviezen zijn gebaseerd op een advies en zijn niet bindend bij eventuele calamiteiten.