Keramische tegels
- U bevindt zich hier:
- Home
- Keramische tegels
Producteigenschappen
Productinformatie
Verwerking en Onderhoud
Verwerking en Onderhoud bestrating en terrassen
Verwerking en Onderhoud tuinhout, schuttingen en tuinhekken
Keramische tegels zijn de trend in bestrating van de laatste jaren, grote formaten tegels in vele kleuren geven een fraaie en ruimtelijke uitstraling.
Voorheen werden deze tegels alleen binnenshuis toegepast, doordat ze nu dikker worden geproduceerd is het nu ook mogelijk om ze buiten te verwerken.
Het assortiment is zeer groot dus de keuze om je binnenvloer naar buiten door te trekken is tegenwoordig eenvoudig.
Keramische tegels zijn er in vele kwaliteiten, besef heel goed dat goedkoop ook duurkoop kan zijn. De tegels worden geproduceerd in Italië en China, het verschil in keramische tegels wordt verklaart door het verschil in kwaliteit. Bij keramische tegels van Chinese kwaliteit worden grote vraagtekens gezet bij de maatvastheid en vorstbestendigheid, ook is iedere tegel vrijwel identiek doordat er iedere keer met dezelfde prints word gewerkt.
De natuurlijke effecten van natuursteen worden door middel van de vele prints en patronen, meer dan dertig verschillende tegelprints per soort, zo echt mogelijk nagemaakt in de Italiaanse soorten en dit met vele voordelen.
- Maat- en kleurvast (maat tolerantie van keramische tegels +/- 3 mm)
- Door lage vochtopname zeer onderhoudsvriendelijk
- Hoge antislipwaarde en zeer sterk
- Krasbestendig en slijtvast
- Vorstbestendig
- Geen last van kalkuitbloei
- Stijlvolle bestrating met natuurlijke tekening en verschillende kleurschakeringen
Controleer de producten bij aankomst op eventuele onvolkomenheden in o.a. kleur, structuur en productiedatum, verwerkte materialen worden als geaccepteerd beschouwd.
Ondergrond
- Circa 15 cm.
- De ondergrond onder de afwerklaag moet draagkrachtig zijn, volgens de te verwachten belasting. Op zand- en kleigronden volstaat een goed mechanisch verdicht basis zandbed van minimaal 15 cm metsel- of ophoogzand, bij lichte belasting zoals loopverkeer.
Afwerklaag
- Circa 8 cm.
- Afgewerkte hoogte dient minimaal 8 cm plus de dikte van tegel te zijn onder maaiveld. Als basis gebruikt men maasmetselzand, aangezien dit goed verwerkbaar is en toch nog voldoende drainerend. Dit maasmetselzand mengt men droog in een betonmolen in de verhouding 1 : 6 met Tras cement. Als deze mortel goed droog gemengd is water toevoegen zodat het een aard vochtige substantie in de betonmolen wordt. De juiste hoeveelheid water is afhankelijk van het vochtgehalte in het gebruikte vloerenzand. De met de betonmolen gedraaide mortel uitstorten over de aangelegde onder opbouw en in een laagdikte van minimaal 8 cm afrijden. Eventueel op het gewenste afschot van minimaal 1%. NB: Werk meter voor meter en zorg dat de mortel niet opdroogt tijdens de verwerking. Door de keramische tegels aan de onderzijde te voorzien van een hechtlaag voorkomt men het losliggen van deze tegels en zorgt men dat de bestrating vast komt te liggen op de gedraaide mortel. Als hechtlaag gebruikt men een papje van Trascement en water. (het aanbranden van de tegels).Hierna kan de keramische tegel in het aard vochtige afwerklaag geplaatst worden en met een rubber hamer lichtjes worden gecorrigeerd. Daarna de tegels eventueel nareinigen met water en een spons om cementresten op de oppervlakte te voorkomen.
- Daarna de aangelegde bestrating niet meer belasten en eerst voldoende uit laten harden. Dit kan een paar dagen duren, afhankelijk van de temperatuur.
Voegen
- Voegbreedte 5 mm voegdiepte 2 cm, met dilatatie voegen.
- Als laatste de bestrating voegen met de cementgebonden voegmortel Cerinol Flex. Verbruik c.a. 1 kg per m2.
- Indien men cementgebonden voegmortel toepast, dient men rekening te houden met dilatatievoegen vanuit de onder opbouw.
Reiniging
- Het terras kan normaal onderhouden worden door vegen, schrobben of schoonspuiten met de tuinslang of hogedrukreiniger.
- Bij gebruik van de hogedrukreiniger moet, ter voorkoming van beschadigingen, voldoende afstand tussen spuitmond en de composiet terrasdelen gehouden worden.
- Bij reiniging d.m.v. schuren zal er een kleurverschil ontstaan omdat de originele kleur weer boven komt. Dit kleurverschil zal na verloop van tijd weer vervagen.
- Bescherming onder de barbecue kan vlekken voorkomen.
- Gebruik van een vuurkorf is vanzelfsprekend af te raden.
- Met een zachte staalborstel zijn veel vlekken te verwijderen of te verminderen.
Opties verwerking methoden van keramische buiten tegels
Fundering en verwerking
- Zorg voor een stabiele draag vaste ondergrond, een instabiele ondergrond kan leiden tot verzakking en beschadiging aan je bestrating. Bij voorkeur een onderlaag van gemalen puin met hieronder een geotextiel doek wat zorgt voor een gelijkmatige drukverdeling. Op de puinlaag een laag van minimaal 15 cm grof rivierenzand verwerken.
- Plaats de opsluitbanden circa 0,5 cm lager dan de bestrating, werk haaks en blijf dit controleren.
- Zorg voor een afschot van 1 cm per meter straatwerk van het huis af.
- Meng de tegels altijd van verschillende dozen en pallets voor een harmonieuze kleurschakering.
- Zorg voor een voegbreedte van minimaal 5 mm en werk met dilatatievoegen, deze zijn ervoor om bewegingen en spanningen in de vloertegels op te vangen en randbeschadigingen te voorkomen.
- Op plaatsen waar je niet uitkomt met het patroon kunnen de tegels op maat worden gezaagd (nat), na het zagen de tegels direct goed naspoelen met schoon water om vlekvorming te voorkomen.
- Keramische tegels worden meestal gevoegd met een waterdoorlatende voegmortel (afhankelijk van de ondergrond), bijvoorbeeld VDW 840 Plus.
- Keramische tegels kunnen uitsluitend worden gebruikt voor terrassen en paden en mogen nooit worden afgetrild.
- Per regio verschillen de verwerkingsmethoden van keramische tegels, onderstaand een aantal methodes.
Verwerking op zand
Zorg voor een cunet van circa 15 cm goed drainerend rivierenzand en verdicht dit goed, vervolgens de tegels verwerken en invoegen met schoon (zilver)zand.
Verwerking op stabilisatie
Bij tegels dunner dan 4 cm kan gebruik gemaakt worden van een gestabiliseerde ondergrond. Stabilisatie is een mengsel van grof rivierenzand en droog (tras) cement, het cement word minimaal door de bovenste 10 cm van het zand geharkt of kan worden vermengt in een cementmolen. Verbruik van het cement is circa 3 m2 per zak a 25 kg, bij vermenging in een molen adviseren wij een verhouding van 1 deel cement en 8 delen zand.
Door de keramische tegels aan de onderzijde te voorzien van een hechtlaag voorkomt men het losliggen van de tegels en zorgt men dat de bestrating een hechting vormt op de gedraaide mortel. Als hechtlaag gebruikt men een papje van (tras) cement en water (het aanbranden van de tegels).
Na het leggen van de bestrating deze een aantal keren goed vochtig maken, hierdoor zal het mengsel van zand en cement onder de bestrating steeds harder worden. Zorg dat er geen cementresten op de bestrating achter blijven, dit geeft namelijk blijvende vlekken. Vervolgens kan er worden gevoegd, na volledige uitharding van het voegmortel kan de bestrating worden belast.
Verwerking op split
Werk met een onderlaag van circa 10 cm grof rivierenzand, vervolgens hier bovenop een laag van minimaal 5 cm fijn split 2-6 mm gemengd met bindmiddel. De vermenging van het split met bindmiddel geniet bij voorkeur in een cementmolen met een verhouding van 100-150 kg split met 25 kg bindmiddel, hieraan toegevoegd schoon en koud leidingwater. Zorg dat de bereidde mortel binnen 90 minuten word verwerkt i.v.m. uitharden.
Door de keramische tegels aan de onderzijde te voorzien van een hechtlaag voorkomt men het losliggen van de tegels en zorgt men dat de bestrating een hechting vormt op de gedraaide mortel. Als hechtlaag gebruikt men een speciale hechtmortel welke word aangemengd met water, zorg dat de hechtmortel aan de gehele onderzijde van de tegel bedekt en voorkom dat de hechtmortel in de voegen terecht komt.
Het verbruik van de hechtmortel is circa 1,5 kg per m2 en zorg dat de hechtmortel binnen 15 minuten nat-in-nat word verwerkt.
Zorg dat er geen mortelresten op de bestrating achter blijven, dit geeft namelijk blijvende vlekken. Vervolgens kan er worden gevoegd, na volledige uitharding van het voegmortel kan de bestrating worden belast.
Verwerking op tegeldragers
Keramische tegels kunnen ook worden verwerkt op bestaande tegelvloeren, betonvloeren, bitumen daken, etc. door middel van tegeldragers. Tegeldragers zijn leverbaar in verschillende hoogtes en kunnen aan de bovenkant kantelen zodat de tegels gemakkelijk op schot op de bestaande vloer kunnen worden gelegd.
Voordeel is dat het oude straatwerk kan blijven liggen en er gemakkelijk, snel en schoon een nieuwe vloer kan worden gerealiseerd. Al onze verwerkingsadviezen zijn gebaseerd op een advies en zijn niet bindend bij eventuele calamiteiten. Vooralsnog adviseren wij cementgebonden voegen bij keramische tegels, dit om calamiteiten in de toekomst voor te blijven!