Kunstgras
Producteigenschappen
Productinformatie
Verwerking en Onderhoud
Verwerking en Onderhoud bestrating en terrassen
Verwerking en Onderhoud tuinhout, schuttingen en tuinhekken
Verwerkingsadvies
Ons kunstgras is een kwalitatief hoogwaardig product, dat door jarenlange ervaring en ontwikkeling niet meer van natuurlijk gras is te onderscheiden.
Bij het kunstgras dat wij leveren worden geen rubberkorrels gebruikt en het kunstgras voldoet aan de strengste Europese milieu eisen qua lood, cadmium, etc.
Nooit meer maaien en sproeien, kale plekken en mosvorming behoren tot het verleden. Hierdoor is kunstgras zeer onderhoudsvriendelijk en kostenbesparend. Kunstgras biedt een natuurlijke uitstraling, is kindvriendelijk en eenvoudig te verwerken.
De minimum verwerkingstemperatuur voor kunstgras is 5 graden.
Ondergrond
Zorg voor een ondergrond van minimaal 10 cm schoon zand, het zandbed goed verdichten d.m.v. inwateren of aantrillen. Houdt hierbij rekening dat de ondergrond circa 1,5 cm lager ligt dan de kantopsluiting.
Stabilisatiedoek
Rol het druk verdelende geovlies/onderdoek uit over de oppervlakte en snijdt dit op maat. Zorg voor een goede overlap en dat de kanten zoveel mogelijk aansluiten tegen de opsluiting zodat eventuele onkruidgroei aan de randen word beperkt.
Valdemping
Een extra optie welke kan worden toegepast zijn valdempingsplaten, verwerk deze platen nu op het onderdoek en snijd deze op maat.
Uitrollen kunstgras
Houdt hierbij rekening dat de vezelrichting naar het aangezicht wijst, d.w.z. dat je vanuit je woning of terras tegen de vezelrichting inkijkt.
Op maat snijden
Het kunstgras kan eenvoudig op maat worden gesneden met een stanley- of haakmes. Het op maat snijden doe je vanaf de onderkant, zorg voor een scherp mes en houdt dit schuin zodat de vezels van het gras niet beschadigen. Wanneer het kunstgras langs de border of opsluitband word afgesneden, doe je dit via de bovenkant. Wanneer er naden gemaakt moeten worden, snij je het kunstgras aan beide kanten zo dicht mogelijk bij de vezel. Leg de stukken gras langs elkaar zodat er een opening ontstaat van circa 3/4 mm. Leg de stukken nooit strak tegen elkaar. Snijdt altijd recht langs een lange lat af en houdt hierbij rekening met de vezelrichting.
Verlijmen
Hier gebruik je het zogenaamde kunstgras lijmband voor. Zorg dat het kunstgras en de lijmband droog is. Sla de twee stukken kunstgras terug en snijd het plaktape/lijmband op de juiste lengte, leg deze vervolgens in het midden van de twee stukken die je aan elkaar wilt verlijmen.
Verwijder vervolgens van bovenaf het stickervel van het plaktape/lijmband. Sla nu het openliggende stuk kunstgras terug maar druk dit nog niet aan.
Open nu voorzichtig, stukje voor stukje, het kunstgras en druk dit vervolgens stevig naar elkaar toe op het tape. Houdt er rekening mee dat er geen grassprietjes mee worden verlijmd. Druk alles nogmaals goed aan door over het verlijmde deel heen te lopen.
Vastzetten
Met gronddoek/kunstgraspennen kun je het gras vervolgens op verschillende plaatsen vastzetten.
Inzanden
Dit is niet noodzakelijk maar raden wij wel aan, dit voorkomt het plat liggen van het gras en zorgt ervoor dat dit op zijn plaats blijft liggen. Ook het krimpen en uitzetten word hierdoor beperkt.
Het verbruik is circa 5 kg p/m2. Veeg het kunstgras inveegzand met een harde bezem tegen de vezelrichting van het kunstgras in. Herhaal deze stap meerdere malen.
Aanleg kunstgras met uitzonderlijk warm weer
Let op: Door de hoge temperatuur is het gras gevoelig voor krimpen en uitzetten. Let daarom met het afsnijden van naden op dat dit gebeurt als de temperaturen lager zijn (ochtend) en zorg voor voldoende zand 10 kg per m2.
Onderhoudsadvies
Het belangrijkste onderhoud is het schoonhouden van het kunstgras. Bladeren en takken die op het gras terecht komen moet je verwijderen om onkruidgroei te vermijden, gebruik hiervoor een harde bezem. Onkruidgroei kan met de hand, hark of bezem worden verwijderd.
Een aantal keren per jaar het gras opborstelen en eventueel opnieuw inzanden met kunstgras inveegzand zorgt ervoor dat het gras netjes rechtop blijft staan.
- Borstel regelmatig het kunstgras.
- Bladeren, takken en ander organisch materiaal verwijder je met een bladhark, harde bezem of bladblazer. Voorkom deze vervuiling zoveel mogelijk.
- Eén of twee keer per jaar spuit je het kunstgras schoon met de tuinslang, desgewenst behandeld je het gras met de Hoveniers Groene Aanslagreiniger.
- Let op met brandbare voorwerpen zoals sigaretten, barbecue, vuurkorven e.d. Het gras zal geen vlam vatten maar er kunnen wel blijvende beschadigingen ontstaan.