Blokhutten
- U bevindt zich hier:
- Home
- Blokhutten
Producteigenschappen
Productinformatie
Verwerking en Onderhoud
Verwerking en Onderhoud bestrating en terrassen
Verwerking en Onderhoud tuinhout, schuttingen en tuinhekken
Controleer voor het bouwen de inhoud van de verpakking en vergelijk die met de onderdelenlijst die in het pakket zit. Noteer het pakketnummer van het pakket en/of tekening. Je hebt dit nummer nodig voor eventuele reclamaties en om aanspraak te kunnen maken op garantie.
Fundering
Een goed fundament is van groot belang voor de stevigheid en de duurzaamheid van jouw blokhut. Slechts een volledig waterpas en dragend fundament garandeert een perfecte montage van de planken, de stabiliteit en het goed passen van de deuren en kozijnen. Wij raden je aan om onze funderingsbalken met afwatering te gebruiken die verkrijgbaar zijn in geïmpregneerd hout, hardhout of gerecycled kunststof. Je kunt natuurlijk ook betonbandjes, bestrating, bielzen of een gemetselde fundering gebruiken. Laat je niet ontmoedigen door de grote hoeveelheid houten onderdelen in de verpakking. Door deze vooraf te sorteren wordt de montage veel gemakkelijker. Gebruik daartoe het bijgevoegde plan.
Behandeling van hout bij blokhutten
In ons klimaat staat het houtwerk buiten bloot aan wisselende weersomstandigheden. Kies de beste bescherming die er is voor een hoogwaardige bescherming van jouw houtwerk!
- Alle hout dat in aanraking komt met grond of beton moet vóór montage behandeld worden met teer of menie. Vooral de onderkant van de beginplank.
- BELANGRIJK: Verf of beits jouw blokhut altijd zowel aan de binnen- als aan de buitenkant als het hout goed droog is, indien mogelijk, voordat je de blokhut opbouwt. Je kunt nu nog overal bij komen en wordt niet belemmert door een heg, schutting of muur.
- Het te behandelen hout dient schoon, vetvrij en droog te zijn voordat je gaat schilderen.
- Besteed vooral aandacht aan kopse kanten, zaagkanten, kepen, sponningen, veer en groef, kozijnen en deuren. Behandel het hout zo snel mogelijk na het verwijderen van de verpakking, dit i.v.m. vochtopname in het hout.
- Maak gebruik van weerbestendige verf of beits. Deze zijn vaak iets duurder, maar op de lange termijn bespaar je geld (en tijd).
- Bij een transparante beits dien je ervoor te zorgen dat je met de nerf mee beitst. Dit om het zogenoemde ‘aanzetten’ te voorkomen.
- Naden, kieren en verbindingen altijd ruim inverven, zodat vocht absoluut geen kans heeft om ellende te veroorzaken.
- Indien er tijdens de bouw gezaagd, geschaafd of geboord wordt, moeten de kale delen direct behandeld worden.
- Om het hout goed te beschermen tegen de invloeden van buitenaf, met name vocht, dien je een minimale verflaagdikte van 120 mu. aan te brengen. Deze laagdikte wordt grotendeels bepaald door het percentage vaste stofgehalte in de gebruikte verf of beits.
- Indien je je blokhut verft, met een transparante of dekkende beits, breng je gemiddeld ca. 40 mu per keer op. Voor een goede bescherming dien je dus uw blokhut 3 keer te verven.
Impregneren van blokhutten
Impregneren geeft een langdurige bescherming tegen aantasting van schimmels welke rotting en veroorzaken. Impregneren heeft geen waterafsluitende functie waardoor het onderliggende hout altijd al het tot zijn beschikking staande vocht super snel op zal nemen of in droge periodes juist af zal staan. Dit gaat absoluut ten koste van de kwaliteit en pasvorm. Voor een goede vochtafsluiting dien je de blokhut ALTIJD te schilderen of te beitsen. Dit kun je doen met de daarvoor geschikte beitsen.
Vergrijzing
Geïmpregneerd hout gaat na verloop van tijd vergrijzen door weersinvloeden. Bij groen of grijs geïmpregneerd hout gaat dit na 1 a 2 jaar intreden, bij bruin geïmpregneerd hout zal dit na een half tot 1 jaar gebeuren.
Beglazing
Het glas is grotendeels na het impregneren voor je gereinigd. Wij adviseren je om het glas na het opbouwen nogmaals goed te reinigen met keramische kookplaat reiniger van HG (te verkrijgen bij de DHZ-winkels). Eventueel nog na reinigen met glasreiniger of spiritus.
Hang -en sluitwerk
Het hang -en sluitwerk is, voor zover mogelijk, gedemonteerd en derhalve niet in contact geweest met impregneer vloeistof. Andere metalen onderdelen zijn tijdens het proces voorzien van vaseline om invloeden van impregneer vloeistof te beperken. Na opbouw bevelen wij aan de ijzerwaren te voorzien van een laagje wd40 of een blanke lak. Want het impregneermiddel (zouten) zullen nog circa 6 maanden na plaatsing het ijzerwerk proberen aan te tasten.
Onderhoud
Wij adviseren je om hang -en sluitwerk regelmatig te voorzien van een smeermiddel. Tevens zorgt de combinatie van impregneren en beitsen, voor een aanzienlijk langere levensduur van uw blokhut. Het bijgeleverd potje impregneer vloeistof kun je gebruiken voor nabewerking (bijv. boorgaten of door jouzelf ingekort hout).
Spuiten van blokhutten
Jouw blokhut, prieel, lariks gebouw, garage of carport kan desgewenst voorzien worden van een grondlaag in de kleuren wit, grijs, antraciet of transparant. Met uitzondering van blokhutten die uit panelen bestaan en/of fijnbezaagd Douglas.
De grondlaag wordt 1-laags aangebracht met een laagdikte van circa 60mu. Alle bouwdelen worden 4-zijdig behandeld. Hierdoor is jouw tuinhuis al vóór montage voorzien van een verflaag als eerste bescherming. Een groot voordeel van deze rondom behandeling is de bescherming van de kwetsbare plekken zoals de mes en groef van de wanddelen, de hoekverbindingen en zaagkanten. Hier kun je na opbouw van het tuinhuis namelijk zelf niet meer bijkomen. De verflaag zorgt voor eerste bescherming tegen schadelijke weersinvloeden, UV-straling, insecticiden, schimmel en blauwschimmel.
De keuze voor de kleur van de grondlaag kun je het best bepalen op basis van de eindkleur die u uiteindelijk gaat aanbrengen. Wat wordt er gespoten? Alle wandbalken, ramen en deuren worden in de gewenste grondlaagkleur gespoten. De dakplanken worden niet meegenomen, omdat deze aan de bovenkant afgedekt worden met een dakbedekking. De vloerdelen worden ook niet gespoten. Het spuiten gebeurt in een professionele spuiterij die voldoet aan de hoogste normen.
Houd er rekening mee dat spuiten extra levertijd met zich meebrengt.
Voor het nabehandelen/onderhoud adviseren wij je om Embadecor, Embalan of Carefree Protect te gebruiken.
Algemene tips
- Kleuren: Wit, grijs, antraciet en transparant
- Type verf: Dekkende watergedragen grondverf van het merk Cronolin.
- Extra potje met verf meegeleverd, voor eventuele beschadigingen/herstelwerk.
- Laagdikte: 1 laags aangebracht met een laagdikte van circa 60 mu. Goede grondlaag, na te behandelen met minimaal 2 afwerklagen.
- Onderhoud/nabehandeling: De blokhut dient zo snel mogelijk, doch uiterlijk binnen 6 maanden na opbouw verder te worden beschermd.
- Advies: Na de gespoten grondlaag nog minimaal 2 extra lagen aanbrengen.
- Houd de blokhut vrij van contact met water (bladeren, optrekkend vocht, etc.)
- Controleer je blokhut ieder jaar en werk deze waar nodig bij.
Garanties en reclamaties
Onze met zorg geselecteerde en waardevolle natuurproducten worden aan een grondige controle onderworpen. Voor kleine gebreken zoals vervormingen, kleurverschillen, scheuren alsmede weersgerelateerde afwijkingen kan geen aanspraak op enige garantie worden gemaakt.
Tuin & Terras levert geen garantie op producten wanneer eigenhandig wijzingen aan het product zijn aangebracht (onjuist, onzorgvuldig of ondeskundig gebruik), of de behandelings- en onderhoudsvoorschriften niet zijn nageleefd.
Reclamaties dienen altijd onverwijld schriftelijk per e-mail te worden ingediend, voorzien van foto’s van het probleem/ beschadiging. Bij reclamaties betreffende blokhutten word je verzocht de pakketnummers in te vullen.
Onze serviceafdeling zal zo spoedig mogelijk contact met je opnemen voor verdere afhandeling van uw klacht of opmerking.
Reclameer eventueel beschadigde goederen en of gebreken altijd binnen 8 dagen aan Tuin & Terras. Dit geldt ook voor kwaliteitsverschillen (inclusief houtrot, schimmels e.d.). Controleer ten alle tijden de verpakking op eventuele beschadigingen, gebreken en volledigheid voordat je de pakbon aftekent. Vergeet niet de naam van de chauffeur te noteren op de pakbon. Meldingen na 8 dagen vallen niet onder onze Tuin & Terras garantie. “Verborgen gebreken” die pas na 8 dagen ontdekt worden, moeten door jou (onze klant) aannemelijk gemaakt worden.
Nog enkele tips voor een optimale conditie van uw blokhut
Naast het regelmatig verven en beitsen zijn er nog meer dingen waardoor je jouw blokhut in een optimale conditie kunt houden.
- Controleer regelmatig of mos, bladeren of grond in contact komen met jouw blokhut i.v.m. vocht.
- Gebruik zo weinig mogelijk schroeven en spijkers.
- Zorg voor voldoende ventilatie; dit houdt de luchtvochtigheid laag (ventilatierooster).
- Behandel het slot jaarlijks met grafietpoeder.
- Plaats geen zware voorwerpen tegen de wanden om vervorming hiervan te voorkomen.
- Zorg dat tuinfakkels, barbecues e.d. goed afgekoeld zijn voordat je ze wegzet in de blokhut.
- Spuit bij de montage een beetje smeerolie in de sloten en herhaal dit later regelmatig voor een lange levensduur.
Veelgestelde vragen
Vraag 1: De wandplanken gaan moeilijk in de sponningen van ramen en deuren.
Antwoord: Onze deuren en raamkozijnen zijn opgebouwd uit demontabele delen. Veelal blijkt dat na het verven van de onderdelen en daarna het opbouwen van de blokhut de planken moeilijker in de sponningen gaan. Door het losdraaien van de schroeven aan de omtrek (binnenkant) van het kozijn zorg je ervoor dat de sponning ruimte zich vergroot en de wandplanken zich moeiteloos laten monteren. Als alles gereed is kun je de schroeven weer aandraaien.
Vraag 2: Er zit ruimte aan de bovenkant bij de deur.
Antwoord: Door het klimaat zal de blokhut gedurende de seizoenen ca. 2,5 cm krimpen en uitzetten. Door het losdraaien van de schroeven aan de omtrek (binnenkant) van het kozijn zorg je ervoor dat je het deurkozijn naar boven kunt schuiven. Schuif het kozijn zo ver naar boven dat de plank boven de deur ca. 0.5 cm in de sponning schuift. Stel nu d.m.v. het verschuiven van de linker en rechter zijkant van het kozijn, het kozijn t.o.v. de deur haaks af. Draai nu de schroeven aan de omtrek weer vast. Daarna draait u d.m.v. 3 schroeven aan de lange zijden en aan de onderzijde het kozijn vast aan de wandplanken (let op wel eerst voorboren). Het is mogelijk dat je dit proces na enkele maanden moet herhalen.
Vraag 3: De deur sluit niet goed en heeft rondom speling.
Antwoord: Het meest voorkomend is dat de deur t.o.v. het kozijn niet haaks is. Zie vraag 2 voor de oplossing. Ook is het mogelijk dat tijdens de productie van de deuren en kozijnen de scharnieren onderling niet goed afgesteld zijn. Door de deur uit het kozijn te tillen kun je nu de scharnieren in zowel deur als kozijn verder in het hout draaien of juist verder uit het hout draaien. Plaats de deur terug in het kozijn en bekijk het resultaat. Dit behoeft enige behendigheid maar je zult zien dat het gewenste resultaat snel bereikt is.
Vraag 4: Kan de schoot van het slot omgedraaid worden?
Antwoord: Dit kan door de schoot uit te trekken en een halve slag te draaien. Eventueel hulpmiddel hiervoor is een kleine platte schroevendraaier.