Natuursteen

Natuursteen, een natuurlijk product

Wat is Kalksteen?

 

Oorsprong:

Kalksteen wordt gewonnen in verschillende landen waaronder Griekenland, Italie, Spanje en Turkije, maar ook in het zuiden van ons land wordt kalksteen gewonnen.

 

Herkenning:

Kalksteen is een verzamelnaam voor omgevormde en niet gevormde kalksteen, ook de marmersoorten vallen onder kalksteen. Marmer is een van de duurzaamste soorten van kalksteen. Kenmerkend voor marmer zijn de attractieve kleurschakeringen en aders, maar ook de kristalstructuur (zoals bij een suikerklontje). Marmer komt vooral voor in de kleuren wit en grijs, maar er zijn er ook in het rood en roze. Marmer is ontstaan door een metamorfose (omvorming) van kalksteen.

De niet omgevormde kalksteen is er in een grote variatie aan kleuren

 

Kalksteen (o.a. hardsteen):

Hardsteen is een zeer harde en sterk verdichte kalksteensoort. Door deze eigenschap is het materiaal gevoelig voor breuk en randbeschadigingen. Deze schade is zo goed als onvermijdelijk en moet eigenlijk geaccepteerd worden als een producteigenschap

Lichte aders en kleine schuurkringen kunnen soms voorkomen en zijn geen reden voor reclamaties. Tijdens de gebruiksduur zullen er in dit krasgevoelige materiaal vaker krassen ontstaan die door verdere betreding en zure regen ook weer zullen verminderen. Zonder verdere behandeling zal de kleur van de tegel na verloop van tijd lichter worden.

 

Specifieke eigenschappen Marmer:

• Aderen zichtbaar iedere steen is uniek

• Bestand tegen normale gebruiksbelastingen.

• Verwerkingsgevoelig

• Marmer is in 80% van de gevallen vorstbestendig.

 

Specifieke eigenschappen niet omgevormde kalksteen

• Fossiele resten en aderen duidelijk zichtbaar

• Bestand tegen normale gebruiksbelastingen.

• Kalksteen is in 30% van de gevallen vorstbestendig.

• Kleur kan veranderen door weersinvloeden

 

Afwerking

Het oppervlak kan op allerlei manieren glanzend, dof of ruw worden afgewerkt. De bewerking heeft invloed op de kleur van de steen. Polijsten geeft de diepste kleurweergave, terwijl een ruwe bewerking de kleur fletser maakt.

Verkrijgbaar in verschillende formaten

 

Tip:

Voor de verwerking van kalksteen is specifieke kennis vereist, vraag ernaar bij uw Tuin en Terras dealer.

 

Wat is Basalt?

 

Oorsprong:

Basalt is een vulkanisch gesteente dat veelal zijn oorsprong vind vanuit het zuiden van China.

 

Herkenning:

Basalt is te herkennen aan de donkere kleur, het is een van de donkerste natuursteensoorten. De steen is veelal egaal van kleur en structuur.

 

Graniet en basalt:

Graniet is een keihard gesteente met minuscule poriën die water opnemen, het zijn zuigende tegels die vochtkringen kunnen vertonen als de tegels opgedroogd zijn, deze kringen blijven langere tijd zichtbaar totdat de tegels helemaal met vocht verzadigd zijn.

Deze tegels moeten dus verwerkt worden in een goed drainerende ondergrond. De lichtere

granietsoorten bevatten net als Chinees leisteen ijzer, verwerk deze tegels in een goed drainerende ondergrond en behandel deze na verwerking met een water afsluitende coating aan het oppervlak, om het uitslaan van roestvlekken zo veel mogelijk te voorkomen.

 

Specifieke eigenschappen

• Zeer hard

• Slijtvast

• Bestand tegen hoge gebruiksbelastingen.

• Niet zuurgevoelig

• Waterdicht

• Vorstbestendig

 

Afwerking

De afwerking van basalt kan op verschillende manieren, zowel gezoet, gevlamd als gebouchardeerd.

 

Verkrijgbaar in beperkte formaten.

 

Wat is Leisteen?

 

Oorsprong:

Leisteen is een splijtsteen die overal ter wereld wordt gewonnen.

 

Herkenning:

Leisteen is gevormd uit klei en zand, dit is duidelijk waar te nemen. De kleuren van leisteen kunnen sterk variëren van lichtgrijs tot donkergrijs, maar ook sommige soorten kunnen door de aanwezigheid van mineralen een roestbruine tint krijgen.

 

Specifieke eigenschappen Leisteen

• Bestand tegen normale gebruiksbelastingen.

• Makkelijk verwerkbaar

• De verschillende soorten variëren in hardheid

• Leisteen is door de opbouw van verschillende lagen voor 50% vorstbestendig.

• Goede slipweerstand

• Relatief goedkope natuursteen

 

Afwerking

Meestal wordt het natuurlijke splijtoppervlak zonder verdere bewerking toegepast. Bij sommige leistenen kan het oppervlak worden geslepen of zelfs worden gezoet (matglans).

 

Verkrijgbaar in verschillende formaten.

 

Productie: afwerking oppervlak

 

Er zijn verschillende afwerkings mogelijkheden van natuursteen.

 

We kunnen deze afwerkings methodes weergeven in de navolgende benamingen.

- Glanzende afwerking: gezoet of gepolijst

- Doffe afwerking: gezaagd, geschuurd, oud gemaakt

- Ruwe afwerking: gestraald, gebouchardeerd, gevlamd en gefrijnd

 

Niet alle soorten natuursteen zijn geschikt voor de verschillende afwerkingen. Dit heeft te maken met de soort steen. Sommige soorten kunnen door hun hardheid niet worden voorzien van de bovenstaande afwerkingen. Ook wordt er rekening gehouden met de toepassing en het onderhoud van het product.

 

Gepolijst:

Het oppervlak heeft meestal een hoge glans. Aders, witte vlekken en de structuur van fossielen is dan duidelijk te zien. Tevens komen de kleuren van het gesteente meer naar voren.

 

Gezoet:

Het verzoeten gebeurt onder besproeiing van water en word uitgevoerd met schuurkoppen, de korrelgrootte van de schuurkoppen bepaalt het resultaat, de tegel krijgt een gladde uitstraling.

Houd u er rekening mee dat gezoete tegels glad kunnen worden.

Het oppervlak vertoont zich effen en mat. Er zijn bijna geen zichtbare groeven aanwezig. Bij intensief gebruik van het terras gaat de voorkeur uit naar deze bewerkingsvorm.

De tegel of steen wordt niet glad zodra deze nat wordt.

 

Gezaagd:

Wanneer de tegel wordt gezaagd dan laat dit zaagsporen na, dit kunnen zowel rechte als ronde zaagsporen zijn.

 

Geschuurd:

Schuren word vooral toegepast bij harde natuursteensoorten, met de bedoeling de zaagrillen te verwijderen. Deze machinale afwerking word droog uitgevoerd, met behulp van diamanten schuurplateaus onder besproeiing van water.

Deze bewerking verwijdert zaagmarkeringen en resulteert in een effen oppervlak met fijne (zichtbare tot weinig merkbare) cirkel vormige streepjes.

 

Oud gemaakt getrommeld of verouderd:

De tegels worden op maat gezaagd , eventueel eerst nog aan het oppervlak bewerkt en daarna in een draaiende molen of trommel gestopt, waardoor het oppervlak en randen van de tegels verouderd worden.

Bij deze bewerking wordt de tegel behandeld door deze te trommelen maar het kan ook zijn dat deze natuursteen is behandeld met chemicaliën, door deze bewerking uit te voeren krijgt de natuursteen een authentiek uiterlijk waardoor deze een doorleeft karakter krijgt.

 

Gevlamd:

Een vlam wordt onder een hoek van 45 graden op de plaat natuursteen gericht. De thermische schok veroorzaakt het wegspringen van de oppervlakkige korrels wat de ruwe structuur teweeg brengt. Vervolgens worden uit de plaat tegels gezaagd en nabewerkt.

Een gevlamd oppervlak wordt meestal buiten gebruikt. Vooral de hardere soorten natuursteen worden gevlamd.

 

Geborsteld:

Hierbij wordt een oorspronkelijk oppervlak zachter gemaakt met behulp van diamantborstels onder hoge druk, en komen de kleuren van het natuursteen beter tot hun recht. Het oppervlak heeft een licht ruw uitzicht, afhankelijk van de oorspronkelijke oppervlakteafwerking.

 

Gebouchardeerd:

Een mechanische hamer slaat op de platen en laat putjes achter op het oppervlak. Het uitzicht van de bewerkte plaat varieert met de grootte van de hamer en het aantal punten van de hamer.

Er worden met een hamer kleine puntjes geslagen in het oppervlak van de tegel. Het uitzicht van de bewerkte tegel varieert met de grootte van de hamer en het aantal punten op de hamer. Deze bewerking wordt meestal uitgevoerd op de hardere steensoorten.

 

Gefrijnd:

Een gefrijnde tegel is mechanisch of met de hand,behakt met een hamer en beitel. Dit geeft bij verschillende steensoorten een uniek uiterlijk.